• Acasa
  • Comunitatea 3C
  • Portofoliul Comunitatii
    • Diagnoza nevoilor de formare
      • Nevoi de formare profesionala ale specialistilor SPO actualizate 2016
    • Strategia și programul de formare profesională
    • Servicii individualizate de consiliere profesională
    • Bune practici in implementarea proiectului
    • Asigurarea calitatii in furnizarea serviciilor de ocupare
  • Proiect
  • Parteneri
  • Promovare
    • Planul de comunicare
    • Comunicate de presă
  • Contact
  • 3c-spo-forum

3c-spo

Calitatea Crează Competențe

Menu

Strategia de Formare Profesională Continuă a Personalului SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord Vest se înscrie în contextul de reformă şi dezvoltare pe care UE şi-l propune prin strategia Europa 2020. Urmărind obiectivele Strategiei Europa 2020 pentru o economie inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, constatăm că strategia stabileşte ţinte ambiţioase pentru statele membre în domeniul educaţiei, inovării, energiei/mediului, ocupării forţei de muncă şi incluziunii sociale și îmbunătăţirea competitivităţii în general. Pe baza acestui document, fiecare stat membru îşi stabileşte ţinte şi planuri de acţiune la nivel naţional sub forma unui Plan Naţional de Reformă care este monitorizat în mod periodic.
Până în 2020, Sistemele Europene de Educație și Formare Profesională (EFP) ar trebui să fie mai atractive, să aibă o mai mare relevanță, să fie mai orientate către carieră, mai inovatoare, accesibile și flexibile comparativ cu cele anterioare.

Strategia de formare profesionala

Programul inovativ inter-regional de Formare Profesională Continuă (FPC) pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord Vest are anumite particularități generate de specificațiile tehnice din Caietul de sarcini, motiv pentru care metodologia de elaborare s-a adaptat acestora, precum și cerințelor contractate.
În procesul de elaborare s-a folosit un cumul de metode, tehnici și instrumente adaptate la condițiile Autorității contractante, dar și la cele specifice proiectării programelor de formare, modalitate care a asigurat atât relaționarea foarte bună cu specificul contractului, cât și cu metodologiile specifice învățării pe tot parcusul vieții. Dintre particularitățile procesului de elaborare a Programului de FPC a personalului SPO din Reagiunile Centru, Vest și Nord Vest le amintim pe cele mai relevante, respectiv:
– documentele de fundamentare au fost puse la dispoziția Operatorului economic ca și livrabile realizate prin proiect.
– unele dintre documentele de fundamentare au avut carater programatic gândit la nivel inter -regional, ( Strategia de formare profesională), iar altele un caracter individual pentru un grup țintă format din 432 specialiști SPO ( Planul nominal de formare)
-conținutul cadru al programului s-a definit prin cerințele tehnice ale Autorității contractante
– durata pentru care s-a proiectat Progamul de FPC este de 3 ani și a fost definită prin Caietul de sarcini
– rolul Programului de FPC al personalului SPO este de instrument de operaționalizare a Strategiei de formare profesională, rol care la rândul lui a fost predefinit prin cerințele tehnice din Caietul de sarcini
– specificul ocupațiilor din SPO reclamă un proces de proiectare a programului în funcție de acestea, dar și de Standardele Ocupaționale care le reglementează
– proiectarea programelor/cursurilor de formare profesională este în relație directă cu nivelul de educație și formare profesională a personalului SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord Vest.
Având în vedere particularitățile enumerate anterior, s-a impus stabilirea metodologiei de proiectare astfel încât să se asigure atât valorificarea documentelor primite de la Autoritatea contractantă, cât și elaborarea unui Program de FPC a personalului SPO care să asigure operaționalizarea Strategiei de formare profesională .

Program inovativ de formare profesionala

@2014 3C-SPO
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.